września 06, 2013

Risotto z pieczarkami i kurczakiem w curry- cudowne!

Muszę Wam przyznać, że bardzo dawno już nie robiłam risotta, sama nie wiem dlaczego. Chyba zapomniałam jakie jest dobre ;-)) Smak jest obłędny musicie wypróbować, przygotowanie łatwe ale pracochłonne. Moja propozycja to risotto z pieczarkami duszonymi na maśle z oliwą z oliwek, i kurczakiem z dodatkiem curry, to wszystko podlane wytrawnym winem.... Niesamowite połączenie aromatów.
Zapraszam ;-)



Składniki
dwa udka kurczaka
6 pieczarek
przyprawa curry- cała
250g ryż Arborio do risotto
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
lampka wina białego wytrawnego

Wykonanie

Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło, mieszamy, dodajemy mięso z kurczaka (oddzielamy mięso od kości, kroimy w kostkę) podsmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, solimy, dodajemy curry. Dusimy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Jak składniki będą miękkie podlewamy winem, ciągle mieszając odparowujemy. Dodajemy ryż, podlewamy szklanką wody, ciągle mieszamy. I teraz zaczyna się zabawa z risottem... czyli stoimy nad garnkiem i ciągle mieszamy. Ryż będzie chłonął wodę, którą dodajemy ciągle, aż ryż całą wchłonie i będzie po prostu już ugotowany (około2-2,5 szkl). Możecie zamiast wody użyć bulionu drobiowego, risotto będzie jeszcze lepsze. Risotto powinno być przygotowywane na małym ogniu, powoli.

Smacznego!
 
pozdrawiam cieplutko!

1 komentarz:

  1. smaki są naprawdę świetne! mam nadzieję, że smakuje równie dobrze, jak się zapowiada :]

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI